Kosten mediation

Wij begrijpen als geen ander dat u zich afvraagt wat een mediation kost. Over het algemeen geldt dat de mediation kosten beduidend lager zijn dan wanneer u een advocaat in de arm neemt. Wij horen u denken: 'Wat kost een mediator nu precies?' en 'Wat is het uurtarief van een mediator?'. Op deze pagina leest u waar u rekening mee kunt houden ter indicatie van de kosten.

Afhankelijk van de mediator, de duur en de aard van de mediation

Er zijn geen vastgestelde prijzen voor mediation. De kosten zijn afhankelijk van de mediator en hangt af van de duur en de aard van de mediation. In principe is het logischerwijs dat beide partijen de helft van de kosten betalen. Maar u kunt uiteraard ook andere afspraken maken wat betreft de kostenverdeling. De kostenverdeling wordt opgenomen in de mediationovereenkomst.

Voorkom misverstanden

Om onaangename verrassingen te voorkomen is het goed om vooraf na te gaan welk uurtarief de mediator hanteert en welke werkzaamheden daaronder vallen. Het is nooit dom om vooraf te vragen wat de duur van de mediation zal zijn naar verwachting van de mediator.

Vergoeding vanuit de overheid

In sommige gevallen vergoedt de overheid een deel van de mediation kosten. Dit hangt af van uw en uw partners inkomen en vermogen. Deze vergoeding kunt u zelf niet aanvragen, dit gebeurt via de mediator. Als u wil weten of u voor gesubsidieerde mediation in aanmerking komt, kunt u de website van Raad voor Rechtstand raadplegen. Als u een rechtsbijstandsverzekering heeft afgesloten, dan kunt u bij uw verzekeraar terecht om te kijken of deze mediation wordt vergoed.