Heb je al vaker een vacature letselschadebehandelaar voorbij zien komen? En kriebelde het steeds een beetje meer om te reageren? Ondanks dat je hier eigenlijk niet de juiste papieren voor hebt? Dan is het goed om op die prikkel te reageren. Het leuke van dit beroep is dat er eigenlijk geen specifieke opleiding voor is. Je leert tijdens het uitvoeren hiervan. Natuurlijk wordt wel een bepaald niveau geëist en ervaring in bijvoorbeeld de juridische sector. Dat is nodig omdat je ook met onderliggende juridische beginselen te maken krijgt.
De kans is dus groot dat je al eerder werk of een opleiding in een soortgelijke richting hebt gevolgd. In dat geval is het nog maar een kleine stap om te solliciteren. Solliciteren kan immers altijd. Omscholen ook. Maar waarom is het beroep van een letselschadebehandelaar toch zo intrigerend? Wat doe je eigenlijk? In dit artikel lees je alles wat je moet weten.
Het beroep letselschadebehandelaar is heel divers. Geen dag is hetzelfde. Eigenlijk leer je elke dag wel iets nieuws en kom je in geheel nieuwe situaties terecht. Dat maakt het werk tegelijkertijd zo leuk en uitdagend. Het is ook een mentaal zwaar beroep. Je hebt namelijk niet alleen met materiële schade, maar ook met psychische schade te maken. Mensen die door een ongeval niet meer hun werk kunnen doen en daardoor financieel in de knoop raken en echt letterlijk in de put zitten. Politieagenten die tijdens hun werk zwaar gehandicapt zijn geraakt. Allemaal dingen waar je normaal gesproken niet over nadenkt. Ellende in de wereld waar je niets aan kunt doen.
Althans, je kunt er voor deze personen zijn en ervoor zorgen dat ze krijgen wat ze nodig hebben om weer beter in het leven te staan. Dat is jouw werk als letselschadebehandelaar. Je vertaalt de opgelopen schade naar een passende compensatie. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een geldbedrag zijn. Zoals in ieder vak zijn er dus een aantal voor- en nadelen, ook in mediation!
Dat is complex. Bijna vergelijkbaar met de vraag hoeveel geld een mensenleven waard is. Dat is bijna niet te beantwoorden. Bovendien is elke situatie anders. Een persoon die een vinger kwijtraakt door een ongeval kan hiermee waarschijnlijk prima leven. Als deze persoon echter professioneel pianospeler was, kan dit zijn hele carrière verpesten. Zorgen dat hij veel inkomsten misloopt. In dat geval zal de compensatie dan ook veelal hoger liggen dan bij elk ander persoon.
Voor het werk van een letselschadebehandelaar moet je echt stevig in je schoenen staan. Het is dan ook noodzakelijk dat je over enkele essentiële kwaliteiten beschikt. Denk aan empathie, maar ook de mogelijkheid om secuur aan het werk te gaan. De cliënt heeft nodig dat jij goed kan luisteren, maar ook dat je verstand hebt van het vak. Weet hoe alles juridisch in elkaar steekt en hoe soortgelijke zaken zijn opgelost. Bovendien is het jouw taak om rust over te brengen op de cliënt. Bij dergelijke ongevallen spelen veel emoties mee. Het is van belang dat deze niet de overhand zullen krijgen.